top of page

Hogyan javíthatsz bőröd állapotán az étrended változtatásával I. rész

Sok nő küzd felnőttkori aknéval, melynek kialakulása a hormonális egyensúly változásával függ össze. Bár viszonylag gyakori probléma, ez nyilván nem vigasztaló annak, aki ebben érintett, hiszen nem csak esztétikailag zavaró, hanem igazi önbizalomromboló tud lenni, lelkileg is megviseli az embert.

Ma már rengeteg bőrápoló kapható problémás bőrre, sőt számos hatásos kozmetikai kezelési eljárás is létezik az aknék eltűntetésére, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ne csak kívülről támogassuk bőrünk szépségét, hanem belülről is!

Egészséged védelmét a bőröd is meghálálja, ebben biztos lehetsz.

A bejegyzésemben tehát arról lesz szó, hogy milyen étrendi tanácsokat érdemes megfogadni pattanásos bőr esetén, és hogy hormonjaink milyen kapcsolatban állnak az étkezésünkkel és bőrünk szépségével.


Hormonális akne


Tudtad, hogy a hormonális akne kifejezés felnőttkorban nem igazán állja meg a helyét? Ez nem azt jelenti, hogy a pattanásaid nem a hormonoknak köszönhetőek, hanem pont amiatt, hogy szinte minden aknés bőrtünet alapvetően hormonális eredetű. A tiniktől kezdve a felnőttekig az összes pattanással küzdő ember érzékeny a hormonális változásokra. Azért azt fontos megjegyezni, hogy a hormonok nem az egyedüli bőnösök ebben a történetben, hiszen a pattanások kialakulásának fő okai még: a túlzott faggyútermelődés, a gyulladást keltő baktériumok elszaporodása, a faggyúmirigyek túlzott keratintermelése és persze a nem megfelelő táplálkozás és bőrápolási rutin.


Az aknék és a hormonok


A hormonok, különösen az androgének (mint a tesztoszteron) serkentik a faggyúmirigyek működését, hogy azok több szébumot válasszanak ki. Ez által zsírosabb lesz a bőr, a fejbőr, illetve a bőr pórusai eltömődhetnek és aknék alakulnak ki. A túlzott faggyútermelés mellett a faggyúmirigyek gyulladásos citokineket is kibocsátanak, amelyek rontják a bőr állapotát és súlyosbíthatják a pattanásos tüneteket. Serdülőkorban, amikor a hormonok tombolnak, az androgének termelődése is nő, ezért olyan gyakori panasz ebben a korban a pattanásos bőr. Felnőttkorban már teljesen más a helyzet: a hormonegyensúly felborulásának következményeként jelennek meg a súlyos vagy középsúlyos aknék, például PCOS esetén. Az is megfigyelhető, hogy a női ciklus különböző szakaszain sem ugyanolyan szép a bőrünk: a menstruációs ciklus első felében (follikuláris fázis) az ösztrogénnek köszönhetően hidratáltabb, szebb a bőrünk, de például az ovulációkor megjelenhetnek a pattanások az emelkedett ösztrogén és tesztoszteron következtében, ha a szervezetünk nem képes megfelelően eltávolítani a felesleges hormonokat. A hormonjaink tehát mindenhol beleszólnak a dolgokba, ezért nagyon fontos, hogy tápláljuk belülről is a bőrünket az által, hogy támogatjuk a hormonegyensúlyunkat.


Étkezésünk és a hormonális aknék összefüggései


Az aknés bőr állapotát tekintve több fokozatot is megkülönböztethetünk: vannak az enyhébb tünetek, de középsúlyos és súlyos gyulladt pattanásokról is beszélhetünk. Az alábbi ábrán láthatsz egy kis összefoglalót a különböző akne típusokról. Az enyhébb esetek közé tartozik, amikor zsírosabb a bőr, vannak eltömődött pórusok, ezért mitesszerek is jelentkeznek vagy néhol pattanások (papulák). Rosszabb állapot esetén ezek már gyulladt, gennyes aknék, vagyis pustulák formájában nehezítik a mindennapokat. Súlyosabb esetekben már kiterjedt mély csomók, nodusok jelenhetnek meg, amik fájdalommal is járnak. Még rosszabb esetben hólyagos, cisztikus aknékról beszélünk, amik szintén nagyon fájdalmasak, a bőr mélyebb rétegében kialakuló nagy méretű elváltozások.Akne típusai

Szerencsére a táplálkozástudomány folyamatosan fejlődik és egyre többet tanulhatunk az étrendünk és a szervezetünk működésével kapcsolatban. Régebben a bőrápolással foglalkozó szakemberek nem voltak meggyőződve, hogy az étrend mennyire képes befolyásolni a bőrünk állapotát, ma már azonban a tudományos bizonyítékoknak hála teljesen más a szemlélet. Az étkezésünk ugyanis nem csak a bevitt tápanyagok által van hatással a hormonjainkra és a bőrünkre, hanem az ételekkel kiváltott inzulin válasz, az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) és az ezekkel szorosan összefüggő androgén hormonok termelődése is fontos szerepet játszik.


A hasnyálmirigy által termelt inzulin folyamatosan emelkedett szintje krónikus gyulladásokhoz vezet, sőt fokozza az IGF-1 szintézisét és serkenti a petefészek tesztoszteron termelését is. Vagyis azoknak az ételeknek a fogyasztása, amik nagyon megemelik a vércukorszintet, ez által az inzulin szintünket is, növelik a faggyútermelődést és ronthatják az aknés tüneteket.

Persze nem mindenki reagál ugyanúgy az egyes élelmiszerekre. Annál viszont, akinél hormonális egyensúlyhiány van, esetleg inzulinrezisztencia, PCOS, mindenképp hangsúlyos az inzulinszint stabilan tartása (de egyébként is fontos).


Ételek, amik ronthatnak a pattanásos bőrön


Vannak ételek, amik egyértelműen kerülendőek, ha aknékkal küzdesz. Ezen kívül természetesen egyénileg is változó, kinek mi okoz jobban problémát. Ezért is fontos az eliminációs diéta, amely során bizonyos ételeket kivonunk az étrendünkből. Az egyéni érzékenységekről ételintolerancia teszttel bizonyosodhatunk meg. Ezek vérből gyorsan, akár otthon elvégezhető tesztek, amik az adott élelmiszer fehérjéje ellen termelt antitest mennyiségét mutatják ki. Ételintoleranciákkal kapcsolatban hozok még később több információt, de az instagramon és itt is volt már róla bejegyzés:

Ha pedig szeretnéd elvégeztetni a tesztet, az alábbi linken további információkat találsz a Foodtest 200+ -ről:


Tejtermékek


A tejtermékek kérdésköre kicsit bonyolult, mert nem minden tejtermék okoz feltétlenül aknés tüneteket. A tejtermékek közül is főleg a tehéntejből készült termékek azok, amik problémásabbak. A tejben lévő kazein és tejsavó a két fő tejprotein, amik képesek rontani a pattanásos tüneteken az által, hogy az IGF-1 szintet növelik (gyulladást generálnak). Ezen kívül a tejtermékek hatására jelentős mértékben emelkedik meg az inzulin szint is, így ez sem IR-ben, PCOS-ben nem kedvező hatás.

A kefírek és sajtok nem minden esetben okoznak gondot, de ha eliminációs diétáról van szó, ezeket is kerülni kell több hónapig. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy jelentős javulás érhető el a bőr állapotában már ezzel a változtatással is.


Gyulladást keltő zsírok és olajok


Az aknék és a zsírok/olajok közötti kapcsolatban a kulcs az omega-6 zsírsavak jelenléte. Ezek a típusú telítetlen zsírsavak bár elengedhetetlenek a szervezetünk szempontjából, mégis a túlzott bevitelük káros, illetve ha az omega-3 zsírsavakhoz képest sokkal többet viszünk be belőlük, az növeli a gyulladásos folyamatok kialakulását. A finomított olajok, mint a kukoricaolaj, a napraforgóolaj vagy a mogyoróolaj, sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Mivel ezek a feldolgozott élelmiszerekben is gyakoriak az összetevők között, még ha ritkán is használod ezeket sütéshez, akkor is sokat viszünk be az ételekkel. Erre is érdemes emiatt figyelni.

Ha pedig gyakran tapasztalod, hogy mogyoró vagy mandula fogyasztása után kipattogsz/súlyosbodnak az aknés tüneteid, az is ezzel van összefüggésben: sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, ami problémás lehet az arra érzékenyebb bőrűeknél.


Mivel ez is egy elég komplex téma, szeretnék további bejegyzéseket is hozni róla, így ha érintettek vagytok, érdemes követni a blogot további információkért.

Ha esetleg nem olvastátok az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos blogposztomat, itt megtehetitek:
Ha tetszett és hasznosnak találtad a bejegyzésemet, kedveld a poszt végén.


Ha nem szeretnél lemaradni a további bejegyzésekről, kövess be facebookon és instagramon is!


Köszönöm, ha megosztod! :)


Források:

Comments


bottom of page