top of page

Az ösztrogéndominancia csapda: tünetek és gyökérokok

Napjainkban rengeteg nő küzd hormonális problémákkal, amik gyakran évekig felderítetlenek maradnak. Sokszor csak a gyermekvállalás előtt történnek alaposabb kivizsgálások, amikor már esetleg nehezített a fogantatás. A hormonrendszer felborulásának egyik esete az ösztrogéndominancia, amely sok nőt érint a nélkül, hogy tudomása lenne róla. Sokat dobálóznak ezzel a kifejezéssel, de biztosan nem mindenki van tisztában azzal, hogy valóban mit is jelent, milyen tünetek kísérik és hogy vannak természetes megoldások, amikkel újra balanszba kerülhet a szervezetünk. Hogy mik is ezek, erről már röviden volt szó instagramon előző posztokban, de bővebben itt szeretném kifejteni.


A péksütikben lévő magas cukor tartalom nem épp alakbarát.
Amikor nem vagyunk egyensúlyban

Ösztrogén: a hormonok királynője


Mielőtt rátérnék az ösztrogéndominancia témára, szeretném, ha kicsit tisztáznánk, hogy mi is az ösztrogén és milyen feladatokat lát el a szervezetünkben. Bár az ösztrogéndominancia miatt már egyfajta negatív felhangja lett az ösztrogénnek, mégis érdemes tudni róla, hogy egyik legfontosabb hormonunkról van szó. Számos pozitív hatása van a női szervezetre nézve:

 • erős csontozat,

 • sima, puha bőr,

 • rugalmas artériák,

 • sejtnövekedés elősegítése,

 • méhnyálkahártya épülése,

 • ovuláció beindítása.

Ha nem termelődik elég ösztrogén, meglátszik a bőrünkön, a hajunkon és persze a ciklusunkon is: elmarad a peteérés, kimarad a menstruáció, nő a csontritkulás kockázata, csökkenhet a csontsűrűség, hőhullámok jelentkezhetnek. Nem csak menopauza időszakában jellemzőek ezek a tünetek, hanem bizonyos okok miatt fiatal nők esetében is kialakulhatnak. Tehát nagyon fontos, hogy elegendő ösztrogén hormon keletkezzen a szervezetünkben, hiszen komoly szerepe van a női egészség egészére nézve, nem csak reproduktív szinten.

Tudtátok, hogy az ösztrogén lényegében gyüjtőfogalom? Bizony, hiszen nem csak egyféle ösztrogén hormonunk van, hanem egyenesen három!

Szóval ösztrogéneknek kell őket hívni, amik a következő tagokból állnak:

 • ösztradiol: ez a "fő ösztrogén" forma, ez a hormon a petefészek tüszőiben termelődik a reproduktív életünk során egészen a perimenopauzáig. Ciklusunk első szakaszában dominál. Termékenységünket főként ez a hormon határozza meg a 3 ösztrogén közül.

 • ösztron: ez az ösztrogének gyengébb formája. A menopauza után dominál, felváltva az ösztradiolt.

 • ösztriol: ennek a formának a várandósság alatt lesz nagy szerepe, ugyanis fokozza a prolaktinszintet és növeli a tejcsatornák számát a mellben.

Az ösztradiol (később az egyszerűség kedvéért ösztrogén) mennyisége természetesen is hullámzó szintet mutat, a menstruációs ciklussal együtt változik: a menstruáció (vérzés) alatt szintje leesik, majd a tüszőérési fázisban egyre nő, az ovulációt megelőzően a legmagasabb a szintje. Ha azonban az optimálisnál kevesebb vagy több ösztrogén termelődik, nem csak a ciklusunkra hat ki, hanem a szervezetünk egészét érinti.


Az ösztradiol (később az egyszerűség kedvéért ösztrogén) mennyisége természetesen is hullámzó szintet mutat, mennyisége a menstruációs ciklussal együtt változik: a menstruáció (vérzés) alatt szintje leesik, majd a tüszőérési fázisban egyre nő, az ovulációt megelőzően a legmagasabb a szintje. Ha azonban az optimálisnál kevesebb vagy több ösztrogén termelődik, nem csak a ciklusunkra hat ki, hanem a szervezetünk egészét érinti.

Nézzük meg, mi is az az ösztrogéndominancia, mikor gyanakodhatunk, hogy nincs minden rendben a hormonjaink háza táján.


Alapfogalmak tisztázása: abszolút ösztrogéndominancia, relatív ösztrogéndominancia és a kísérő tünetek


Az ösztrogéndominancia kifejezés sokszor előfordul a médiában, gyakran emlegetik a különböző platformokon, mégis azt gondolom, nem mindig tiszta, mit is takar ez az állapot pontosan. Több esetről is beszélhetünk, ha ösztrogéndominanciáról esik szó:

 • abszolút ösztrogéndominancia: túl sok ösztrogén termelődik a szervezetben,

 • relatív ösztrogéndominancia: a progeszteronhoz képest több ösztrogénünk van (alacsonyabb progeszteron szint esetén).

Utóbbi esetben tehát nem több ösztradiol termelődik, hanem kevesebb progeszteron áll rendelkezésre, ami kiegyensúlyozná az ösztrogénhatást.Erős menstruációs görcsök: nem természetes, ha fáj!

Mindkét esetben hasonló tünetekkel számolhatunk. Ösztrogéndominancia esetén az alábbi problémákat tapasztalhatjuk:

 • gyakori puffadás,

 • vízretenció,

 • érzékeny mellek,

 • ciklikusan előforduló csomók,

 • erős PMS tünetek,

 • rövid menstruációs ciklus (21 napnál rövidebb),

 • túl erős menstruációs vérzés,

 • gyakori migrénes fejfájás,

 • depresszió,

 • hangulatingadozások, idegesség.


A nagyon erős PMS (menstruációt megelőző szindróma) tünetek nem kell, hogy törvényszerűen jelen legyenek, vagyis nem alap, hogy fáj a menstruáció és ha nagy mértékben rontja az életminőséget!

Ha ismerősek ezek és a felsorolásból a legtöbb igaz rád, érdemes mindenképp kivizsgáltatnod magad, mert akár komolyabb problémák is okozhatják!Milyen okai lehetnek az ösztrogéndominancia kialakulásának?


Az okok itt is összetettek, akár az összes hormonális problémánál. Nem egy konkrét gyökéroka van ennek az állapotnak, hanem gyakran több tényező miatt alakul ki. Az alábbiakban összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat.


A máj terheltsége


A máj végzi a piszkos munkát: méregtelenít, hatástalanítja a veszélyt jelentő toxikus anyagokat és a gyógyszervegyületeket és nem utolsó sorban a hormonok, így az ösztrogének átalakításáért is felel. Amikor nem működik megfelelően a máj, az enzimatikus folyamatok hatásfoka csökken, az ösztrogén lebontása sem lesz megfelelő.


Rossz emésztés és lelassult anyagcsere


Az ösztrogének legnagyobb része a széklettel távozik. Ha azonban le van lassulva az anyagcserénk, mert például kevés rostot fogyasztunk, keveset iszunk és inaktívak vagyunk, nem mozgunk, hatással lesz az ösztrogénanyagcserére is! Vagyis bármilyen meglepő, de a rendszeres széklet egy nagyon kritikus pontja a hormonegyensúlynak!


A bélflóra rossz állapota


Az előző kettővel szorosan összefügg a bél állapota, ugyanis a bélmikrobiom apró lakóinak összetétele nagy mértékben befolyásolja a hormonegyensúlyt. A bélflóra tehát fontos szerepet tölt be az ösztrogének kiválasztásában.


Gyógyszerek szedése


Bizonyos gyógyszerek ösztrogéndominancia állapotához vezetnek, ilyenek például a hormonpótló terápiák során alkalmazott készítmények (menopauzában és perimenopauzában) és a hormonális fogamzásgátlók. A hormonális fogamzásgátlók leállítják a peteérést, így megakadályozva a nem kívánt terhességet, ami viszont csökkent progeszteron szintet eredményez. Vagyis relatív ösztrogéndominancia alakul ki.


Elhízás és magas testzsírszázalék


Az elhízással és a túlsúllyal járó többlet zsírszövet magasabb ösztrogén szintet is fog eredményezni, ugyanis a zsírszövet maga képes ösztrogén termelésére.

A nők esetében nem ugyanaz az ideális testzsírösszetétel, mint a férfiak esetén! Számunkra a túl alacsony testzsírszázalék épp úgy nagyon káros a hormonegyensúlyunkra nézve, mint a túl magas. Nőknél a 20-30%-os testzsírszázalék jelent optimálisat, ami megfelelő az ovuláció eléréséhez is. A 15% alatti gyakran eredményez anovulációt, vagyis leállítja a peteérést és amenorrheát okoz.

Férfiaknál ez a szám jóval alacsonyabb: 24% alatt megfelelő, de akár 6-10% is lehet (élsportoló).

Az elhízással és a túlsúllyal járó többlet zsírszövet magasabb ösztrogén szintet is fog eredményezni, ugyanis a zsírszövet maga képes ösztrogén termelésére. A nők esetében nem ugyanaz az ideális testzsírösszetétel, mint a férfiak esetén!

A cikkben nem tértem ki minden egyes lehetséges kiváltó okra, de a későbbiekben folytatom majd ezt a témát. Ha téged is érint az ösztrogéndominancia, vagy csak érdekel minden, ami a női egészséggel kapcsolatos, kövesd a blogot.

Ha nem szeretnél lemaradni a további bejegyzésekről, kövess be facebookon és instagramon is!


Köszönöm, ha megosztod! :)Források:

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page